Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Κάνατε μαστεκτομή; Μια άσκηση για να διώξετε το πρήξιμο στο χέρι και να προλάβετε το λεμφοίδημα

Έχει αποδειχθεί από έρευνες οτι ορισμένες απλές, ήπιες ασκήσεις που εκτελούνται μετά το χειρουργείο στους λεμφαδένες, στο μαστό ή τη μαστεκτομή, μπορούν να βοηθήσουν τις πρωτεΐνες του λεμφικού υγρού να απορροφηθούν, μειώνοντας ή εξαφανίζοντας έτσι τα συμπτώματα του λεμφοιδήματος στο χέρι σας.

Το λεμφοίδημα στο βραχίονα μπορεί να εμφανιστεί μετά από την αφαίρεση λεμφαδένων που γίνεται τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του καρκίνου του μαστού. Η ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος που προκαλείται από το λεμφοίδημα. Εδώ θα βρείτε πώς να κάνετε την άσκηση «Σφίγγω το μπαλάκι»

Μπορείτε να κάνετε την άσκηση «Σφίγγω το μπαλάκι», τόσο με το χειρουργημένο όσο και με το ανεπηρέαστο χέρι σας. Χρησιμοποιήστε ένα ελαστικό μπαλάκι που να  είναι λίγο μεγαλύτερο από την παλάμη σας. Το μπαλάκι γυμναστικής σας δεν πρέπει να είναι βαρύ και θα πρέπει να συναντάτε κάποια αντίσταση όταν το σφίγγετε.

Το σωστό μπαλάκι πρέπει να επανέλθει πίσω στην αρχική μορφή του όταν χαλαρώσετε τη λαβή, αλλά θα πρέπει να απαιτείται κάποια πίεση για να το σφίξετε. Θα πρέπει να νιώθετε τους μυς των δαχτύλων σας, και του βραχίονα να εργάζονται όταν το πιέζετε. Αυτή η κίνηση των μυών θα πρέπει να συμβάλει ώστε το επιπλέον λεμφικό υγρό να επιστρέψει στην κυκλοφορία του αίματος έτσι ώστε να  αποφύγετε το πρήξιμο.Θυμηθείτε: Να φοράτε πάντα το συμπιεστικό μανίκι στο πάσχον χέρι σας κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ας δούμε την άσκηση:



Καθίστε ή σταθείτε με καλή στάση σώματος - κρατήστε την πλάτη σας ίσια και χαλαρώστε το λαιμό και τους ώμους σας. Κρατήστε το μπαλάκι γυμναστικής σας ελαφρά ανάμεσα στην παλάμη και τα δάκτυλά σας. Τεντώστε το χέρι σας μπροστά, κρατώντας το ψηλότερα από την καρδιά σας.
Ενώ κρατάτε το χέρι σας ψηλά, σφίξτε το μπαλάκι με τα δάχτυλα σας όσο πιο σφιχτά μπορείτε. Κρατήστε το σφιγμένο για περίπου 3 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε το σφίξιμο.
Επαναλάβετε την άσκηση σφίγγοντας διαδοχικά τη μπάλα 5-7 φορές. Εάν το χέρι σας κουράζεται γρήγορα, να κάνετε διαλείμματα. Σταδιακά θα αναπτύξετε  αρκετή δύναμη και αντοχή για να σφίγγετε τη μπάλα αρκετές φορές χωρίς ανάπαυση.

Αν έχετε χειρουργηθεί στο μαστό ή στους λεμφαδένες ή αν έχετε κάνει ακτινοθεραπεία στη μασχάλη ή στο στήθος θα βρείτε πολλές πληροφορίες και ασκήσεις για την πλήρη αποκατάσταση του χεριού σας μετά την ιατρική θεραπεία και τρόπους να αποφύγετε το λεμφοίδημα στο βιβλίο 



Δείτε το βίντεο με τα περιεχόμενα του βιβλίου πατώντας εδώ
Αγοράστε το βιβλίο πατώντας εδώ 

If you prefer this book in english buy this from Amazon in the link right here